Steekvlieg beet

steekvlieg-medicijnDe steekvlieg staat bekend om haar nogal agressieve bijtgedrag. Steekvliegen steken niet zoals wespen, muggen of bijen, maar bijten met hun mesvormige tandjes in de huid en drinken het vrijkomende bloed op.

Steekvliegen komen vooral voor in landelijke gebieden, met name in bossen en weidevelden. Als deze gebieden vochtig zijn zul je hier veel steekvliegen aantreffen, aangezien steekvliegen vocht/water nodig hebben om hun eieren te kunnen leggen.


Steekvlieg beet voorkomen

Als je je in een landelijk gebied bevind en je wilt voorkomen dat je wordt gestoken door een steekvlieg, kan je de onderstaande maatregelen nemen.

Kleding
Draag dikkere kleding. Steekvliegen kunnen namelijk gemakkelijk door dunne kleding, zoals overhemden en t-shirts, heen bijten. Draag in de gebieden waar je veel steekvliegen verwacht een jas of vest. Hiermee voorkom je dat je gebeten wordt door steekvliegen, deze kunnen namelijk niet door te dikke kleding heen bijten.

Omgeving
Als je in het bos of een andere landelijke omgeving gaat kamperen en je wilt het risico niet lopen dat je gestoken wordt door een steekvlieg, kun je naast dikke kleding dragen ook een val maken voor de steekvliegen. Deze vallen kun je bij kampeerwinkels en in andere online webwinkels aanschaffen.


Symptomen en effecten steekvlieg beet

Steekvlieg beet
Bron afbeelding: www.tuinkrant.com

Als je bent gestoken door een steekvlieg, kan dit een jeukerig en branderig effect veroorzaken. Dit komt door de allergische reactie dat ontstaat tijdens de beet, de steekvlieg spuugt tijdens de beet namelijk haar speeksel uit op de huid. De verwonding dat ontstaat na de beet, kan vervelend en pijnlijk aanvoelen. Hou de beet goed in de gaten, je kunt door de steekvlieg beet namelijk ook een bacteriƫle infectie oplopen, als dit het geval is, is het verstandig om je huisarts te contacteren.

Wat kan je doen na een steekvlieg beet?

1. Koel de beet met een nat washandje of doek. Mocht je dit niet bij de hand hebben is bijvoorbeeld een coolpack of een zak met ijsblokjes ook een goed alternatief.

2. Desinfecteer de beet met alcohol of een ander desinfecteermiddel.

Bron afbeelding: beestjesweg.nl

3. Hou de steekvlieg beet goed in de gaten. Ontstaat er na enkele dagen een rood gebied rondom de beet of komen er gele/oranje kortjes rondom de wond? Dan heb je waarschijnlijk een infectie opgelopen. Benader in dit geval je huisarts. (voorbeeld van infectie, zie afbeelding)

Bij twijfel: neem contact op met je huisarts.