Steekvlieg bult

Als je gebeten bent door een steekvlieg kan er een bult ontstaan op de plek van de beet. Dit kan een pijnlijk en jeukerig gevoel veroorzaken.De steekvlieg heeft scherpe monddelen. Hier kan een steekvlieg snel en effectief mee te werk gaan als zij haar prooi (dieren of mensen) wilt bijten. De steekvlieg kan dwars door dunne kleding zoals t-shirts en overhemden heen bijten. Als je dus in een gebied gaat lopen waar je al van weet dat daar steekvliegen zitten, is het aan te raden om je kleding daar op aan te passen, kies bijvoorbeeld voor een vest i.p.v. een overhemd. Want voorkomen is beter dan behandelen!

De steekvlieg bult

Als je gebeten bent door een steekvlieg kan dit een broeierig en vervelend gevoel veroorzaken. Dit branderige gevoel wordt veroorzaakt door het speeksel van de steekvlieg wat vrijkomt bij de beet. Elk mens of dier kan anders reageren op de beet van een steekvlieg, de ene individu krijgt een grote zwelling en iemand anders krijgt een kleine bult.

Als je bent gebeten kun je er van alles aan doen om een mogelijke zwelling te voorkomen. Koel de beet en de bult direct met iets kouds, denk hierbij een een natte theedoek of een koel blikje fris (als je niets anders voor handen hebt). Zorg na het koelen dat je de beet kunt ontsmetten, dit kan je doen met alcohol of azijn.

Tip: ga niet krabben aan de steekvlieg bult, hierna blijft het alleen maar erger kriebelen en loop je het risico dat de bult alsnog ontsteekt!Hierna is het afwachten hoe de beet zich ontwikkeld. Komen er kringen om de bult heen en ziet de wond en geel of oranje kleurig uit? Dan is de bult waarschijnlijk ontstoken. Benader in dit geval de huisarts.

Bij twijfel altijd contact opnemen met de huisarts.