Steekvliegen

Het is onbekend hoeveel steekvliegen er wereldwijd zijn. Wel is bekend dat de steekvlieg tot de familie Tabanidae behoort. Deze familie bestaat uit 8800 soorten bloedzuigende insecten. Hiervan bevinden 35 soorten zich in Nederland. Steekvliegen staan bekend om hun agressieve gedrag. Ze zijn op zoek naar warme vochtige plekken om dieren en mensen te bijten. Steekvliegen zijn erg snel als ze hun ‘prooi’ in het oog krijgen, ze kunnen binnen enkele seconden aanvallen en bijten, te snel om je te verdedigen tegen deze stekende insecten.

Soorten steekvliegen

Hieronder staat een overzicht van de meest voorkomende steekvliegen.

Foto: Naam: Omschrijving:
Daas-Brems Daas / Brems De Daas / Brems is de meest voorkomende steekvlieg in Nederland. De steekvlieg is te herkennen aan haar grote ogen en kleurpatroon van het lichaam. De bouw van de Daas/Brems is fors.
horzel Horzel De Horzel is een bloedzuigende Daas, maar in de volksmond wordt dit insect Horzel genoemd. Een normale Horzel heeft namelijk geen angel en kan niet bijten of steken. De Horzel heeft een harig lichaam en kleine antenne.
Hoornaar Hoornaar De Hoornaar behoort tot de wespenfamilie. De steek van de Hoornaar is pijnlijker dan de steek van een normale wesp. De Hoornaar is ook een stuk groter dan een normale wesp. Het insect heeft een luide zoem maar is minder agressief dan de andere wespen binnen zijn familie.
tseetseevlieg Tseetseevlieg De naam ‘Tseetseevlieg’ dekt eigenlijk een hele lading vliegen. Het zijn voornamelijk vliegen uit het geslacht van Glossina die zich met bloed voeden. De Tseetseevlieg komt voornamelijk voor in Afrika.Waar komen steekvliegen voor?

De steekvliegen komen voornamelijk in landelijke gebieden voor. Denk hierbij aan bossen, grasvelden en weidevelden. De steekvliegen zijn in de laatste maanden van het jaar extreem actief, dit komt doordat er naast af en toe zon, ook vocht in de lucht zit. Steekvliegen hebben namelijk vocht of water nodig op eieren te kunnen leggen.